Ülkemizde, 1999 yılında değişik toplum kesimlerini kapsayan beş ayrı yasada 4447 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemelerle, emeklilik yaşı kademeli bir şekilde kadınlarda 58’e, erkelerde 60’a yükseltilmiştir. 2006 yılında ise beş ayrı sosyal sigorta kanunu kapsamındaki kişiler, 5510 sayılı Kanun kapsamına alınarak, bunların sosyal güvenlik hakları da bu yasayla düzenlenmiştir.
Başlangıçta 109 ana ve 10 geçici madde olmak üzere toplam 119 maddeden oluşan 5510 sayılı Kanun, günümüze kadar yürürlüğe konulan 61 yasal düzenlemeyle 10 maddesi hariç, nerdeyse tamamı değiştirilerek yeni 17 ek ve 68 geçici madde eklenmiştir. Buna bağlı olarak ikincil mevzuatta (yönetmelik, tüzük, tebliğ, genelge, genel yazı gibi) yapılan düzenlemelerle de sosyal sigorta uygulamalarında çok sayıda kapsamlı değişikliklere gidilmiştir. Zorunlu haller hariç, 5510 sayılı Kanun’la sigortalılık statülerine bakılmaksızın 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar yönüyle sigorta yardımları yönünden norm ve standart birliği sağlanmıştır.
Ne var ki, bu tarihten önce sigortalı olanların sigortalılık statüleri itibariyle önceden tabi oldukları yasalardan kaynaklanan birçok farklı uygulama günümüzde de devam etmektedir. Bu durum, uygulanmakta olan sosyal güvenlik mevzuatına genel ilke ve kurallar dışında oldukça ayrıntılı bir boyut kazandırmaktadır. Bu niteliğiyle sosyal güvenlik, uzmanlarınca bile izlenmesi ve kavranması zor ve ayrı bir alana dönüşmüştür. Özellikle ne zaman emekli olurum ve emekliliğimde ne kadar aylık bağlanır soruları, giderek önem kazanmaya başlamıştır.
Bu gerekçelerle oluşturulan bireysel danışmanlık; sigortalı, işçi, memur ve bağımsız statüde çalışan sigortalılar ile bunların emekli, dul ve yetimlerine aşağıda sayılan hizmetler sunmaktadır:
- Yüz yüze görüşme veya web sitemiz aracılığı ile çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili her türlü soruları cevaplandırmak ve sorunlara çözüm üretmek.
- En avantajlı emeklilik yol haritasını önermek.
- “Ne zaman emekli olurum?” ve “Emekli aylığı ne kadar olur?” sorularını cevaplandırmak.
- SGK tarafından bağlanan aylıkları, yeniden hesaplama yoluyla kontrol etmek.
- Emeklilik başvuru ve diğer formların, usulüne uygun doldurulmasını sağlamak.
- Çeşitli bilgi taleplerine ve itirazlara ilişkin dilekçeleri hazırlamak.