Far Danışmanlık & Eğitim Limited Şirketi’nin uzmanlarının hazırladığı ve çalışma hayatında sosyal güvenlik ile ilgili en sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
ÖZEL HASTANE İŞLEMLERİYLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
Özel Hastanelerde çalışacak hekimler için çalışma belgesi gerekli midir ?
Özel sağlık kuruluşunda çalışan bir uzman doktorun yerine aynı dalda bir başka doktorun çalışabileceği belirtmekle birlikte, bu kişiyle ilgili personel çalışma belgesi düzenlenerek en geç beş iş günü içinde İl Sağlık Müdürlüğünce onaylatılması gerekmektedir.
Bunun dışında kuruluşta yeni başlayacak doktor ve diğer sağlık personeli için mesul müdür tarafından çalışma belgesi düzenlenerek il sağlık müdürlüğüne onaylatması istenmekte ve bu personelin onay işleminden sonra çalışmaya başlayacağı vurgulanmaktadır.
Bu hükme uymayan sağlık kuruluşlarına uyarı yapılmaksızın 10 gün süreyle poliklinik durdurma cezası verilecektir. Aynı durumun tekrarı halinde ise tüm kuruluşta bir ay süreyle faaliyet durdurulacaktır.
Özel hastanelerde çalıştırılacak hekimlerin ne zaman il sağlık müdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir ?
Yönetmelikte getirilen bir diğer önemli düzenleme ise “istifa” eden hekimlerin durumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir sağlık çalışanı kamudan istifa ederek özel bir kuruluşta çalışacak ise ayrılacağı kuruluşun bulunduğu ilin Sağlık Müdürlüğüne 30 gün önceden bildirimde bulunması zorunluluğu getirilmiştir. Aynı şekilde özel sağlık kuruluşundan ayrılarak kamu hastanelerinde çalışacak tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar da 30 gün önceden İl Sağlık Müdürlüğüne bildirimde bulunma zorunluluğu bulunmaktadır.
İl genelinde planlama yapılabilmesi için getirilen bu zorunluluğa uymayan kişilerin kadro başlangıcının yapılmayacağı hükme bağlanmış ve ildeki planlamanın daha kısa sürede yapılması halinde ise müdürlüğün onayı alınarak 30 günden önce de tabip/uzman başlayışına izin verilebilecektir.
Bir diğer maddeye göre ise sağlık kuruluşu çalışanlarıyla ilgili kayıtların düzenli olarak il müdürlüğüne bağlanması isteniyor. Buna uymayan kuruluşlara da süre verilmeksizin; bir gün süreyle poliklinik faaliyetlerinin durdurulacağı hükme bağlanıyor.
Serbest meslek yürütme hakkına sahip olmayanların özel hastanelerde çalıştırılması mümkün müdür?
Sağlık Bakanlığınca, özel hastane ve polikliniklerle ilgili yönetmeliklerde değişiklik yapılarak, kanunen mesleğini serbest icra etme hakkına sahip olmayanları çalıştıran özel sağlık kuruluşlarına ağır müeyyideler getirilmiştir.
Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğinin 4 maddesinde yapılan değişikliğe göre “Kamu görevi olan ve/veya kanunen mesleğini serbest icra etme hakkı bulunmayan hekim ve hekim dışındaki sağlık personelinin özel sağlık kuruluşunda çalıştırılması durumunda ilgili sağlık müdürlüğünce denetim formunda öngörülen sürelerde sağlık kuruluşunun faaliyeti geçici olarak durdurulur ve Bakanlığa bildirilir” hükmü getirilmiştir.
Değişiklik ekinde, ise bu durum net olarak anlatılarak, intörn, stajer öğrenci gibi serbest çalışma yetkisi olmayan kişilerin de hastaya müdahale etmeleri durumunda; ‘hiçbir ek süre’ verilmeksizin poliklinik durdurma cezasının uygulanacağı belirtilmekte, aynı suçun tekrarı durumunda sağlık kuruluşunun tüm faaliyetinin durdurulacağı; üçüncü kez tekrarında ise ruhsat iptaline gidileceği karara bağlanmaktadır.
Buna göre, Sağlık Bakanlığınca hekim ve sağlık personelinin özel bir kuruluşta çalıştığı tespit edilirse, o kuruluşa 10 gün poliklinik durdurma cezası verilmesi öngörülmüştür. Bir yıl içinde ikinci kez aynı suç işlenirse, özel sağlık kuruluşunun faaliyeti bir ay süreyle tamamen durdurulacak ve üçüncü kez aynı durum yaşanırsa, o sağlık kuruluşunun ruhsatı iptal edilecektir.
İş sözleşmenin sonlandırılmasında ödenecek tazminatlarda gelir vergisi istisnası nasıl uygulanmaktadır?
193 sayılı Kanunun 25’inci maddesinin (1) numaralı bendine “Ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle verilen tazminat ve yardımlar ile 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen işsizlik ödeneği ve 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa göre ödenen işe başlatmama tazminatı” eklenerek, ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle verilen tazminat ve yardımlarla işsizlik ödeneği ve işe başlatmama tazminatları gelir vergisinden muaf tutulmuştur.
Diğer yandan 193 sayılı Kanuna eklenen geçici 89’uncu maddeyle “27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir” hükmü getirilerek, maddede sayılan tazminatlardan kesilen gelir vergisinin talep edilmesi halinde iadesi öngörülmüştür ki, geçici olan bu madde işvereni değil, çalışanı ilgilendirmektedir.
193 sayılı Kanunun 25’inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yapılan yeni düzenlemeyle 30/1/2019 tarihinden itibaren çalışan adına ve hesabına aşağıda belirtilen ödemelerin yapılması halinde, ödenen tutarlar gelir vergisinden müstesna sayılacaktır.
-Ölüm tazminatı/yardımı,
-Engellilik tazminatı/yardımı,
-Hastalık tazminatı/yardımı,
-4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen işsizlik ödeneği,
-4857 sayılı İş Kanununa göre ödenen işe başlatmama tazminatı,
-Arabuluculuk sonrası anlaşılmış, işe başlatmamak kaydıyla ödenen işe başlatmama tazminatları.
Türkiye’de yerleşik olmayan yabancı uyruklulara sağlanan sağlık hizmetlerinde KDV indirimi nasıl gerçekleştirilmektedir?
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa 7104 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu Ve Bazi Kanunlar İle 178 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapilmasina Dair Kanunla yapılan değişiklik sonrasında 1/6/2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere,
-Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından,
-Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere,
-Münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen,
-Koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin,
KDV’den istisna olduğu şeklinde düzenleme yapılmıştır. (3065 SK. Madde 13/1-l) Ancak, bilinmesi gerekir ki, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere söz konusu hizmetlerle birlikte sağlanan diğer teslim ve hizmetler istisnanın kapsamına dahil değildir.
Diğer yandan, 6/7/2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 19 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile istisna uygulamasının usul ve esasları belirlenmiştir.
Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler istisna kapsamında sundukları hizmetler nedeniyle yüklendikleri KDV tutarlarını indirim konusu yapamadıkları takdirde iadesini talep edebilirler. Bu istisnadan kaynaklanan iade taleplerinde aşağıdaki belgeler aranır:
-Standart iade talep dilekçesi,
-İstisnanın beyan edildiği döneme ilişkin indirilecek KDV listesi,
-İade hakkı doğuran işleme ait yüklenilen KDV listesi,
-İadesi talep edilen KDV hesaplama tablosu,
-Satış faturaları listesi,
-Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilerin uyruğunda bulunduğu ülke tarafından verilmiş pasaportun veya çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerde mavi kartın fotokopisi.
SGK tarafından herhangi bir nedenle özel hastanelerden yapılan kesintilere karşı açılan yürütmenin durdurulması davaları neyi ifade etmektedir ?
Kesinti yapıldıktan sonra açılan bu tür davaların herhangi bir sonuç doğurması mümkün değildir. Zira, kesinti zaten yapılmış olduğundan yürütmenin durdurulması yapılan kesintinin geri alınmasını hukuken sağlamamaktadır.
Özel Hastanelerin tabi olduğu mevzuat hangi düzenlemelerden oluşmaktadır ?
1-Kanunlar
-2219 sayılı Hususi Hastaneler Kanunu,
-3153 sayılı Radyoloji, Radiyom ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanun,
-5624 sayılı Kan ve Kan Ürünleri Kanunu,
-922 sayılı Seriri Taharriyat ve Tahlilat Yapılan ve Masli Teammüller Aranılan Umuma Mahsus Bakteriyoloji ve Kimya Laboratuvarları Kanunu,
-1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun,
-2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun,
-3224 sayılı Türk Diş Hekimleri Birliği Kanunu,
-3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
-6023 sayılı Türk Tabipler Birliği Kanunu,
-2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun,
-5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Salık Sigortası Kanunu.
2-Tüzükler
-Özel Hastaneler Tüzüğü,
-Fizyoterapi ve Bunlara Benzer Müesseseler Hakkında Tüzük,
-Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük,
-Sosyal Sigortalar Sağlık İşlemleri Tüzüğü,
-Tababet Uzmanlık Tüzüğü.
3-Yönetmelikler
-Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği,
-Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik,
-Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları İle Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği,
-Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik,
-Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları İle Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik,
-Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik,
-Diş Protez Laboratuvarları Yönetmeliği,
-Fizyoterapi ve Bunlara Benzer Müesseseler Hakkında Nizamname,
-Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği,
-Genel Sağlık Sigortası Verilerinin Güvenliği ve Paylaşımına İlişkin Yönetmelik,
-Genetik Hastalıklar Tanı Merkezleri Yönetmeliği,
-Hiperbarik Oksijen Tedavisi Uygulanan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik,
Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglabinopati Kontrol Programı İle Tanı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliği,
-Kan Ürünlerinin Ruhsatlandırılmasına Dair Yönetmelik,
-Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri Yönetmeliği,
-Kaplıcalar Yönetmeliği,
-Kordon Kanı Bankacılığı Yönetmeliği,
-Bağımlılık Danışma, Arındırma ve Rehabilitasyon Merkezleri Hakkında Yönetmelik,
-Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği,
-Özel Hastaneler Yönetmeliği,
-Radyoloji, Radyon ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname,
-Sağlık Hizmet Sunucularının Faturalarının İncelenmesine ve Bedellerinin Ödenmesine ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik,
-Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği,
-Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmelerinin/Protokollerinin Hazırlanması ve Akdedilmesine İlişkin Yönetmelik,
-Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Alternatif Geri Ödeme Yönetmeliği,
– Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,
-Üremeye Yardımcı Tedavi (ÜYTE) Merkezleri Yönetmeliği.
4-Genelgeler
-2014/20 sayılı Adli Vaka ve Trafik Kazası İşlemleri Genelgesi,
-2001/16 sayılı Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Hakkında Genelge,
-2007/89 sayılı Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Hakkında Genelge,
-2006/104 sayılı Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Genelge,
-2019/8 sayılı Asgari Ücret Desteği Genelgesi,
-2015/23 sayılı Çalışma Gücü ile Meslekte Kazanma Gücü Kayıp Oranı Tespit İşlemleri Genelgesi,
-2011/1 sayılı Diyaliz-Organ Bağışı ve Kan Ürünleri Hakkında Genelge,
-2007/30 sayılı Ev Hemodiyalizi Hakkında Genelge,
-2005/141 sayılı Ebriyonik Kök Hücre Araştırmaları Hakkında Genelge,
-2013/23 sayılı Fatura Bedellerinin Ödenmesi Genelgesi,
-2011/62 Fatura Bedellerinin Ödenmesi Genelgesi,
-2014/10 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları Genelgesi,
-2017/26 sayılı Genel Sağlık Sigortası Sağlık Aktivasyon İşlemleri Genelgesi,
-2004/83 sayılı Gezici Sağlık Araçları ve Ünitelerinin Çalışmaları Hakkında Genelge,
-2013/37 sayılı Hasta tarafından Temin Edilen Tıbbi Malzeme Bedellerinin Geri Ödeme İşlemleri Genelgesi,
-2007/44 sayılı Hasta Odalarının Düzenlenmesi Hakkında Genelge,
– 2006/51 sayılı Kök Hücre Çalışmaları Hakkında Genelge,
-2004/98 sayılı Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği Hakkında Genelge,
-2005/180 sayılı Nöbet Hizmetleri ve Acil Sağlık Hizmetleri Hakkında Genelge,
-2002/70 sayılı Özel Hastaneler Hakkında Genelge,
-2007/39 sayılı Özel Hastanelerin Uzmanlık Dalı İlave işlemleri Hakkında Genelge,
– 2001/4 sayılı Özürlüler, Kan Merkezleri ve Yurt Dışı Tedavileri Hakkında Genelge,
-Sağlık Hizmet Sunucularının İncelemeye Esas Belgelerine İlişkin İşlemler Genelgesi,
-2012/34 sayılı Sağlık Hizmet Sunucularının Denetim Usul ve Esasları Genelgesi,
-2011/42 sayılı Sağlık Hizmet Sunucularının Denetim Usul ve Esasları Genelgesi,
-2015/27 sayılı Sağlık Hizmet Sunucularının İş kazası ve Meslek Hastalığı Bildirimi Genelgesi,
-2001/27 sayılı Silikozis Hastaları İle İlgili İş ve İşlemler Genelgesi,
-2012/25 sayılı Tamamlayıcı ve Destekleyici Sağlık Sigortaları Uygulamaları Genelgesi,
-2012/5 Trafik Kazalarına Bağlı Tedavi Giderleri Genelgesi,
-2005/84 sayılı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği Değişikliği Hakkında Genelge,
-2007/73 sayılı Yoğun Bakım Üniteleri Standartları Genelgesi,
-2007/1 sayılı 3153-992 sayılı Kanun Kapsamındaki Laboratuvarlar Hakkındaki Genelge,
-2001/68 sayılı Cerrahi Müdahale Birimlerinde Çalışacak Hekimler Hakkında Genelge,
-200/68 sayılı Cerrahi Müdahale Birimlerinde Uygulanacak Cerrahi Müdahale Listesi Hakkında. Genelge.
5- Yönergeler
-Böbrek Nakli Merkezleri Yönergesi,
-Doku Tipleme Laboratuvarları Yönergesi,
-Elektro Konvülsif Tedavi Uygulama Yönergesi,
-Göz Bankası ve Kornea Nakli Merkezleri Yönergesi,
-İl Ambulans Servisi Çalışma Yönergesi,
-Kalp Nakli Merkezleri Yönergesi,
-Karaciğer Nakli Merkezleri Yönergesi,
Kemik İliği Nakli Merkezleri ve Kemik İliği Nakli Doku Bilgi İşlem Merkezleri Yönergesi,
-Sağlık Bakanlığı Özel Hastaneler ve Diyaliz Merkezlerinin Ruhsatlandırılmasına Ait Yönerge,
-Ulusal Organ Ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi Yönergesi,
-Yataklı Tedavi Kurumları Tıbbi Kayıt ve Arşiv Hizmetleri Yönergesi.
6-Tebliğler
-Eksimer Laser Cerrahisi Uygulanacak Cerrahi Müdahale Birimleri Hakkında Tebliğ,
-İstirahatli Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverence Sosyal Güvenlik Kurumuna Gönderilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ,
-Sağlık Uygulama Tebliği,
– Tedavi Katılım Paylarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ,
-Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri Konusunda Eğitim Verecek Merkezlerin Nitelikleri, Tespiti Çalışma Usul ve Esasları ile Eğitim Programı ve Sertifika Verilmesine Dair Tebliğ.
Özel hastanelerde görev yapan sağlık personelinin fiili hizmet zammından yararlanma şartları nelerdir ?
Yapılan düzenlemeden yararlanmak için Kanunun yayım tarihi olan 3/8/2018 tarihinden itibaren;
-İnsan sağlığına ilişkin işlerde 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdi kapsamında,
-İlgili kanunlarına göre sağlık meslek mensubu sayılmak ve insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde,
çalışma şartları getirilmiştir.
Ayrıca Kanunun getirdiği düzenlemeden yararlanmak için sağlık meslek mensubu olmak, işin risklerine maruz kalmak gerekmektedir. Bu nedenle doğrudan işin kontrolü ve denetim görevini üstlenen ve/veya idareci konumunda olan sağlık meslek mensupları, insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde fiilen çalışmadıkları sürece fiili hizmet süresi zammından yararlanamayacaktır.
Yine, fiili hizmet süresi zammı kapsamında olan işyerlerinde çalışan sigortalıların çalışılan ayın bazı günlerinde kapsam dışı işlerde geçen süreleri ile kapsamda olan işlerde fiilen çalışmayarak işin riskine maruz kalmadıkları 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen tatil günleri ile yıllık izin, ücretsiz izin, ücretli izin, sıhhi izin ve eğitim kurs süreleri 5510 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesi kapsamında tanımlanan fiili hizmet zammı hesabında değerlendirilmeyecektir.
Özel sağlık tesislerinde fiili hizmet zammına tabi olanların, fiili hizmet zammı kapsamında azami bildirim süreleri nasıl düzenlenmiştir ?
Fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işyerlerinden, diğer tatil günlerinin bulunmaması durumunda SGK’ya fiili hizmet süresi zammı kapsamında yapılan bildirimler için e-bildirge programında her ay için azami 26 gün hizmet bildirimi kontrolü bulunduğundan, söz konusu belge türleri ile 26 günden fazla hizmet bildirimi yapılamayacaktır.
Buna göre, özel sektör işyerlerinde çalışanlar için 2018 yılı 8 inci aya ait aylık prim ve hizmet belgeleri gönderilirken, 30 gün fiili hizmet süresi zammına kapsamına girilebilecek nitelikte çalışmanın bulunduğu göz önüne alındığında, fiili hizmet süresi zammı gün sayısı 26 gün çalışanlar için (29) numaralı belge türünden (tüm sigorta kollarına tabi çalışıp 60 gün fiili hizmet süresi zammına tabi çalışanlar) azami 26 gün, (01) numaralı belge türünden (yabancı uyruklular da dahil hizmet akdi ile tüm sigorta kollarına tabi çalışanlar) asgari 4 gün olacak şekilde toplamda 30 gün hizmet bildirilmesi gerekmekte olup, eksik gün nedeni olarak “13-Diğer Nedenler” seçeneği işaretlenecektir.
Özel sağlık tesislerinde fiili hizmet zammı kapsamında kimlerin bildirilmesi mümkün değildir ?
Kısa vadeli sigorta kollarına tabi çalışanlarla (çırak, staj yapanlar vb…) emeklilik aylığı bağlandıktan sonra, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmayacaktır.
Sağlık personeli için fiili hizmet zammı kapsamında ay içinde giriş ve çıkışı olanların işlemleri nasıl yapılmaktadır ?
Ay içinde işe girişi ya da işten çıkışı olanlar için fiili hizmet süresi zammına tabi belge türleri ile bildirimi yapılacak azami gün sayısı, sigortalı adına o ay bildirilecek toplam prim ödeme gün sayısının 30’a bölünmesi ile çıkan sonucun 26 ile çarpılmasıyla bulunacaktır. Bu şekildeki hesaplamada gün kesirleri bir gün kabul edilecektir. Fiili hizmet süresi zammı dışındaki çalışmalar için de normal belge türleri ile bildirini yapılacaktır. Her bir belge türü için eksik gün nedeni olarak “13-Diğer Nedenler” seçilecektir. Örneğin, sigortalı 20/9/2018 tarihinden itibaren “Tıbbı görüntüleme teknisyeni” olarak göreve başlamıştır. Sigortalının işe girdiği 20/09/2018 tarihinden o ayın son gününe kadar ki sürede toplam prim ödeme gün sayısı 11’dir. Sigortalının çalışmasından dolayı fiili hizmet zammına esas azami gün sayısı (11/30) x 26 = 9,53’dir. Kesirler bir gün kabul edileceği için bulunan gün sayısı 10 olacaktır. Bu nedenle, işveren tarafından sigortalı için, (29) numaralı belge türünden azami 10 gün, (01) numaralı belge türünden asgari 1 gün olmak üzere toplamda 11 gün hizmet bildirilecektir.
Sağlık personeli için fiili hizmet zammı kapsamında ay içinde kısmi çalışması olanların işlemleri nasıl gerçekleştirilmektedir ?
Fiili hizmet kapsamına giren sigortalının ay içinde kısmi çalışması durumunda ise günlük kazançlarının hesabında esas tutulan gün sayıları, aynı zamanda, sigortalıların prim ödeme gün sayılarını göstermektedir. Ancak, işveren ve sigortalı arasında kısmi süreli hizmet akdinin yazılı olarak yapılmış olması kaydıyla, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışan ve çalıştığı saat karşılığında ücret alan sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısının, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin 4857 sayılı İş Kanununa göre belirlenen haftalık çalışma süresine göre hesaplanan günlük çalışma saatine bölünmesi sureliyle bulunmaktadır. Bu şekildeki hesaplamada gün kesirleri bir gün kabul edilmektedir. İşveren ve sigortalı arasında çağrı üzerine çalışmaya dayalı yazılı iş sözleşmesinde taraflar arasında çalışma süresi gün, hafta ve ay olarak belirlenmemiş ise, sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısının haftalık çalışına süresi en az 20 saat kararlaştırılmış sayılarak hesaplanmaktadır. Örneğin “doktor” olarak görev yapan sigortalı; hastane ile yapmış olduğu kısmi süreli iş sözleşmesine istinaden ayda fiili olarak 80 saat çalışmaktadır. Bu saatinin günlük saatine bölünmesi suretiyle bulunan gün sayısı (100/ 7,5 = 13,33) olup, gün kesirleri bir gün kabul edildiğinden, (29) belge ile 14 gün hizmet bildirimi yapılacaktır.
Yabancı uyruklu kişilerin genel sağlık sigortasından yararlanmak için nereye başvuru yapmaları gerekmektedir ?
Yabancı uyruklu kişilerin adreslerinin bulunduğu yere en yakın sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.
Yabancı uyruklu kişilerin genel sağlık sigortasından yararlanmak için hangi evraklarla başvuru yapmaları gerektiği ve bunlar hangi sağlık hizmetinden yararlanmaktadırlar ?
Bunun için;
-İkamet izin belgesi,
-İlgili yabancı ülke sosyal güvenlik kurumundan ya da çalışma ataşeliğinden alınan genel sağlık sigortası uygulaması bakımından sosyal güvenlik durumlarını gösteren yazının aslı veya fotokopisi,
-Taahhütname formu,
gibi belgeler gerekmektedir.
Yabancı uyruklu kişilerin; genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayıldığı tarihten önce mevcut olan kronik hastalıkları dışında kalan diğer hastalıklarının tedavisi genel sağlık sigortası kapsamında karşılanmaktadır.
Türk vatandaşı olup yurt dışı sigortalı konumunda olanların özel hastanelere başvurunda tedavileri nasıl sağlanmaktadır ?
Bilindiği üzere özellikle yaz dönemlerinde yurt dışında bulunan Türk vatandaşları tatillerini Türkiye’de geçirmektedir. Ayrıca, yurt dışı sigortalısı olup, Türkiye’de daimi olarak ikamet edenler de bulunmaktadır.
Dolayısıyla, Ülkemizde gerek geçici olarak bulunan, gerekse daimi olarak ikamet eden yurtdışı sigortalıları sağlık yardımlarından yararlanmaları için, kayıtlı oldukları ülke sigorta kasalarından alacakları formüleri, Türkiye’de bulundukları ya da ikamet ettikleri yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüklerinde/ sosyal güvenlik merkezlerinde faaliyet gösteren Yurtdışı İşlemleri Servislerine ya da sosyal güvenlik il müdürlüklerinin yetkilendirdiği sosyal güvenlik merkezlerine ibraz etmeleri gerekmektedir. Tabi bunun için, yani bunların Türkiye’de bulundukları sırada sağlık yardımlarından yararlanmaları için bulundukları ülke ile Türkiye arasında sözleşme bulunması ve karşılıklı sağlık yardımları sağlanması konusunda da sözleşmede hüküm bulunması gerekmektedir.
İbraz edilen belge karşılığında SGK’nın ilgili biriminden alacakları;
-Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda için YUPASS numarası,
-Diğer sözleşmeli ülkeler için ise “Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine Göre Sağlık Yardım Belgesi”,
ile SGK’nın anlaşmalı olduğu tüm sağlık tesislerinden aynen diğer genel sağlık sigortalıları gibi sağlık yardımlarından, yasal olarak kendilerinin ödemeleri zorunlu olan katkı, katılım payları ve ilave ücret hariç olmak üzere ücretsiz olarak yararlanmaları mümkündür.
SGK ile anlaşması olmayan sağlık tesislerinden ancak anlaşmalı birimlerinin sevki ile hizmet alınabilmektedir. Bu kurala uymadan, doğrudan anlaşmasız sağlık tesislerine müracaat edenlerin yapmış oldukları tedavi masrafları, sadece yapılan tedavinin acil olması durumunda SGK’ca karşılanmaktadır. Yapılan tedavinin acil olup olmadığı, yapılan tedaviye ilişkin tıbbi belgelerin Kuruma ibraz edilmesi ve ibraz edilen belgelerin Kurumla anlaşmalı sağlık kuruluşunun incelemesine göre tespit edilmektedir.
Bu durumdaki sigortalının, ödemeyi kendi yapmışsa yapılan tedaviye ilişkin raporları ve faturaları ile birlikte Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/ Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat etmesi gerekmektedir. Tedavinin acil olarak kabul edilmesi halinde, Sağlık Uygulama Tebliğinde öngörülen hükümlere göre sigortalıya geri ödeme yapılmaktadır. Yine sağlık yardımı süreleri bitmiş yurt dışı sigortalıları için de aynı durum geçerlidir. Bunlar da sonradan ilgili belgelerle SGK başvurmaları halinde Hastaneye ödedikleri ücretleri geri alma imkanları söz konusudur.
Yabancı uyrukluların özel hastanelere başvurulmasında hangi işlemler yapılmaktadır ?
Ülkemizde çalışan veya ticaret yapan oturma izni olan veya öğrenci hastaların, SGK’dan “9” rakamıyla başlayan kimlik numarası almaları gerekmektedir. SGK tarafından kaydı yapılan ve hastanemize muayene için başvuran hastalar için internet üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanıp faydalanamayacağına dair kontrol yapılır. Kontrol sonucunda hasta sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor ise muayene kaydı açılır.
Oturma izni olan yabancı uyruklu vatandaşların, SGK tarafından verilen kimlik numarasının yazılı olduğu pasaport ile hastaneye müracaat etmeleri gerekmektedir. Hastanenin acil servine başvurulduğunda ise hastanın sosyal güvencesine bakılmaksızın hastanın gerekli acil muayenesi öncelikli sağlanır. Hastanın tedavisi bittikten sonra gerekli belgeler hasta ya da yakınlarından istenmektedir.
Özel sağlık sigortasına tabi olanların özel hastaneye başvurmalarında, özel sağlık sigortası kabul edilmekte midir ?
Başvurulan özel hastanenin tabi olunan özel sağlık sigortası şirketiyle anlaşması varsa bu sigorta kabul edilmektedir.
Özel sağlık sigortasına sahip kişilerin özel hastanelerdeki tedavilerinde ilave ücret alınmakta mıdır ?
Yapılan sözleşmedeki tedaviler için herhangi bir ilave ücret alınmamaktadır. Ancak sözleşmede bulunmayan hizmetler için SKG’ca karşılanan tedaviler için ilave ücret alınması mümkündür.
SGK kapsamında olan hastaların özel hastanelere sadece T.C. kimlik numarasıyla başvurmaları mümkün müdür ?
Evet. Provizyonu görmek/almak için başka bir belgeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
SGK kapsamında hastaların istediği (ikametgahları dışında) herhangi bir özel hastaneye gitmeleri mümkün müdür ?
SGK tarafından gidilen hastanenin sözleşmesinin bulunması dışında herhangi bir şart aranmamaktadır.
Özel hastanelerce ilave ücret hangi durumlarda alınmaktadır ?
SGK ile anlaşma yapılırken, “ilave ücret alınacağını” beyan etmiş özel hastanelerce SUT’a göre “İlave Ücret Alınmayacak Hizmetler” dışında her tedaviden ilave ücret alınabilmektedir.
Özel hastanelerce hangi tedavilerden ilave ücret alınamamaktadır ?
Aşağıda belirtilen sağlık hizmetleri için hiçbir ilave ücret alınamaz. Ancak; Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyesi tarafından verilen 18 yaşını doldurmamış çocuklar hariç olmak üzere; SUT eki EK-2/B ve EK-2/C Listesindeki 618200-P618200 kodlu “Koklear implant yerleştirilmesi” işlemi için ilave ücret alınabilir. Ayrıca Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyesi tarafından verilen SUT’un 2.1.1 numaralı maddesi kapsamındaki sağlık hizmetleri ve kardiyovasküler cerrahi branşında yapılan cerrahi işlemler için de ilave ücret alınabilir.
-Acil servislerde verilen ve SUT eki EK-2/B Listesinde yer alan 520.021 kod numaralı “Yeşil alan muayenesi” adı altında Kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
-Yoğun bakım hizmetleri,
-Yanık tedavisi hizmetleri,
-Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
-Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
-Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri,
-Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
-Hemodiyaliz tedavileri,
-Kardiyovasküler cerrahi branşında yapılan cerrahi işlemler, (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)
-SUT eki EK-2/B ve EK-2/C Listesindeki 618200-P618200 kodlu “Koklear implant yerleştirilmesi” işlemi.
Özel hastanelerde kimlerden ilave ücret alınmamaktadır ?
Resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri koşuluyla;
– İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişilerden,
– Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden,
– Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden otelcilik hizmetleri ve istisnai sağlık hizmetleri hariç olmak üzere,
ilave ücret alınamamaktadır.
Alınan ilave ücretin miktarı nasıl belirlenmektedir ?
Verilen hizmet bedelinin yüzde 200’nü aşmamak kaydıyla her hastanece miktar kendilerince belirlenmektedir.
Sözleşmesiz hastanelerde tedavi bedelleri SGK tarafından ödenmekte midir ?
Sözleşmesiz hastanelerde acil vakalar dışındaki tedavilerin ücretleri SGK tarafından ödenmemektedir. Bu bakımdan gidilen hastanenin veya tedavi olunacak branşlarda SGK ile sözleşmenin olup olmadığının araştırılması ve öğrenilmesi gerekmektedir.
Sözleşmeli olarak addedilen her hastanede tedavi bedelleri SGK tarafından ödenmekte midir ?
Sözleşmeli hastanelerde her tedavinin bedeli SGK tarafından ödenmeyebilir. Birincisi, bazı tedaviler SGK tarafından karşılanmadığı gibi, gidilen hastanenin bazı branşlarda SGK ile anlaşması olmayabilir.
Sözleşmesiz hastanelerden alınan raporlar, SGK tarafından kabul edilmekte midir ?
Sözlemesiz hastanelerden alınan raporların kabul edilebilmesi için söz konusu raporların SGK ile sözleşmeli hastane tarafından onaylanması gerekmektedir.
Özel hastanelerin uygulamış olduğu “özel paket tedavileri” ne anlama gelmektedir ?
Özel hastanelerin uygulamış oldukları “özel paketler” ilave ücret kapsamında hastaya verilecek uzun süreli tedavileri (örneğin doğum) kapsamakta ve hazırlanan paket sözleşmesinde tedavi sürecince verilecek hizmetler açıkça yer almaktadır.
Özel hastanelerce yapılan özel paket anlaşmasına göre her tedavi paket kapsamına girmekte midir ?
Aynı branş da olsa her tedavi paket kapsamına girmemektedir. Sadece paket kapsamındaki tedavileri kapsamaktadır. Örneğin doğum konusunda yapılan bir paket anlaşmasından doğum öncesi veya sonrası ortaya çıkan herhangi bir endikasyonun tedavisi paket kapsamında değerlendirilmemektedir.
Özel hastanelerde hastanın hekimi seçme hakkı var mıdır ?
Evet vardır. Randevu alınması esnasında hasta tarafından hekim seçilebilmektedir.
Özel hastanelere uygulanan cezalar nasıl ve neye göre belirlenmiştir ?
HASTANELERE UYGULANAN CEZAİ İŞLEMLER VE MİKTARLARINI GÖSTEREN LİSTE |
||||
DAYANAK |
EYLEM |
AYRINTI |
CEZAİ İŞLEM/YAPILACAK İŞLEM |
MİKTAR |
HS (1)-(12.1) ve (14.4) |
8.1.2-Hastanın kendi isteği veya randevuya geç gelmesi gibi nedenlerle daha ileri bir tarihe randevu verilmesi veya işlem yapılması halleri hariç olmak üzere, SHS (2), müracaatlarını kabul ederek muayenesi yapılan hastaların gerekli tetkik ve/veya tedavilerinin müracaat tarihleri itibarıyla yapılmaması ve ileri tarihler için randevu verilmesi, zorunlu durumlarda randevu süresinin tanı amaçlı tahlil ve tetkikler için 10 iş gününü, tedavi işlemleri için ise 15 iş gününün geçmesi.
|
• Her bir takip için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18)
|
|
1.000 TL |
HS-(12.1) ve (14.4) |
8.2–SHS’ler tarafından, mevzuat hükümleri çerçevesinde hastaya temin ettirilen tıbbi malzeme ile yol ve gündeliklerle ilgili olarak düzenlenmesi gereken belgelerin mevzuata uygun olması ya da eksik tanzim edilmesi halinde, bu eksiklikleri hastanın kendisine veya Kuruma(3) tamamlattırmaması durumunda Kurumun bu amaçla SHS’ye yazılı olarak durumu tebliğ etmesiyle SHS’nin tebliğ tarihini izleyen 10 iş günü içinde gerekli düzenlemeleri yaparak Kuruma göndermemesi |
• Her bir takip için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18)
|
Belirtilen süre içinde eksikliklerin giderilmemesi ya da Kuruma bildirilmemesi halinde ilgili kişiye gerekli ödemeler Kurumca yapılarak SHS nin alacağından mahsup edilmesi |
1.000 TL |
HS-(12.1) ve (14.4) |
8.5.1 • SHS’ler tarafından Sağlık Bakanlığından izin alınmak suretiyle gerçekleştirilecek kampanya ya da tarama kapsamında “check-up”, “tetkik”, “tahlil” ya da “tedavileri yapılan kişilerin isimleri ve T.C. kimlik numaraları” liste halinde yazılı ve/veya elektronik ortamda; “kampanya başlangıç ve bitiş tarihleri” ile birlikte kampanya ya da taramanın devam ettiği her ayı takip eden ayın 15’ine kadar Kuruma bildirilmemesi • Bu hizmetlere ilişkin bedeller Kuruma fatura edilmesi |
• Her kampanya ve tanıtım için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18)
|
Kuruma fatura edilmesi halinde SHS’nin alacağından mahsup edilmesi(4) |
1.000 TL |
HS-(12.1) (13.4) ve (14.4) |
8.5.2-SHS’lerin, ilgili mevzuata(5) aykırı reklam, kampanya, tarama ve tanıtım yapması |
• Her bir kampanya için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18)
|
• Tespit edilen bu durumlar ilgili il sağlık müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir ve gelen cevabi yazı göz önünde bulundurularak sözleşme ve Kurum mevzuatı çerçevesinde gerekli işlemler yapılması • SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde her tekrarda SHS’nin iki iş günü süreyle MEDULA sistemi ve Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi (BKDS) pasif hale getirilmesi ve yeni hasta kabulünün durdurulması • Bu dönemdeki yeni başvurulara ait işlem bedellerinin Kuruma fatura edilememesi • Her bir yıl için aynı uygulamanın tekrarlanması |
1.000 TL |
HS-(12.1) ve (14.4) |
9.2.1 • SHS, Kurumla yaptığı sözleşme kapsamında yer alan her bir branşta/sağlık hizmetinde ayrı ayrı olmak üzere acil serviste görev yapanlar hariç görev yapan hekimlerin en az yüzde 60’ı üzerinden hizmet sunmaması(6) • SHS’de görev yapan tüm hekimler sözleşme başvurusu sırasında Kuruma bildirilmemesi
|
• Her bir hekim için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18)
|
|
1.000 TL |
HS-(12.1) ve (14.4) |
9.2.2 • SHS, sözleşmenin yürürlükte kaldığı süre içinde göreve başlayacak olan hekimlerini başlangıç tarihinden itibaren beş iş günü içinde Kuruma bildirmemesi • SHS, bildirim sırasında hekimlere ait Sağlık Bakanlığı mevzuatı gereğince düzenlenen personel çalışma belgesini, çalışma süresini gösterir hekim ve mesul müdür imzalı formu, noter onaylı imza sirküsünü ve adli sicil kaydını gösterir belgeyi Kuruma tam olarak teslim etmemesi • Kurumca uygun görülmesi halinde teslim edildiği tarihi izleyen beş iş günü içinde ve Kurum kayıtlarına alındığı tarih itibarıyla hekim MEDULA Sistemi’nde aktif hale getirilmemesi
|
• Her bir hekim için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18)
|
SHS tarafından bildirilmediği tespit edilen hekimin, personel çalışma belgesine istinaden MEDULA sisteminde Kurumca resen aktif hale getirilmesi
|
1.000 TL |
HS-(12.1), (14.4) ve (14.6) |
9.3 • Kurumla sözleşme yapılan branşlarda/sağlık hizmetlerinde görev yapan hekimlerin geçici (izin, rapor, eğitim vs.) veya sürekli ayrılmaları halinde bu kişileri ayrılış tarihleri itibarıyla MEDULA Sistemi’nde pasif hale getirilmemesi. • Bu hekimlerden sürekli ayrılanlar beş iş günü içinde Kurum ilgili birimine bildirilmemesi |
• Her bir hekim için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın(24) %10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
Ayrıldığı halde MEDULA sisteminde pasif hale getirilmeyen hekimler tarafından sunulan hizmetlerin bedellerinin ödenmemesi |
1.000 TL |
HS-(12.1), (14.4) ve (14.6) |
9.7-Hekimlerin branş bazında düzenlenecek 75 x 50 cm boyutunda tek bir tabela ile hastaların görebileceği bir yerde duyurulmaması
|
• Her bir hekim için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
1.000 TL |
HS-(12.2), (14.4) ve (14.6) |
7.2.7-SUT’ta(7) belirtilen istisnalar hariç olmak üzere (8), düzenlenen fatura ve incelemeye esas belgelerin MEDULA Sistemi üzerinden Kuruma elektronik ortamda iletilmemesi |
• Elektronik ortamda iletilmeyen her bir fatura için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
10.000 TL |
HS-(12.2), (14.4) ve (14.6) |
8.1.1-Doğrudan veya sevk edilmek suretiyle başvuran hastanın Kurum mevzuatına uygun(9) olmakla birlikte kabul edilmemesi |
• Her bir hasta için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
Kabul edilmeyen hastaya kabul edilmeme gerekçesi SHS yetkilisi imzasıyla yazılı olarak bildirilmesi ve kabul edilmeyen hastanın yazılı olarak Kuruma müracaatı halinde belirtilen gerekçenin Kurum tarafından uygun bulunması |
10.000 TL |
HS-“12.2”, “14.4” ve “14.6” |
10.2–Kısmi branş/sağlık hizmeti listesi EK-2’ye göre sözleşme yapmış olan SHS tarafından kabul edilen hastanın yatarak tedavisi süresince, SHS’nin kısmi branş/sağlık hizmeti listesinde bulunmayan ancak faaliyet izin belgelerinde yer alan diğer branşlardaki hastaya yapılması zorunlu tetkik ve/veya tedavilerini de Kurum mevzuatı doğrultusunda yapılmaması |
• Her bir hasta için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
Verilen hizmetler kısmi branş /sağlık hizmeti listesinde yer alan branş üzerinden Kuruma fatura edilmesi ve sözleşmesi olmayan branşlarda bu şekilde fatura edilecek işlemlerde Kurum mevzuatı ve bu sözleşme hükümlerinin geçerli olması |
10.000 TL |
HS-“12.2”, “14.4” ve “14.6” |
10.3-Kısmi branş /sağlık hizmeti listesi EK-2’ye göre sözleşme yapmış olan SHS tarafından kabul edilen hastalara sözleşme kapsamında yer alan branşlarda ihtiyaç duyulan laboratuvar ve görüntüleme hizmetlerinden faaliyet izin belgesinde yer alanlar, Kurum mevzuatı doğrultusunda yapılarak kısmi branş/sağlık hizmeti listesinde yer alan branş üzerinden Kuruma fatura edilmemesi |
• Her bir hasta için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
Sözleşmesi olmayan branşlarda bu şekilde fatura edilecek işlemlerde Kurum mevzuatı ve bu sözleşme hükümlerinin geçerli olması
|
10.000 TL |
HS-“12.2”, “14.4” ve “14.6” |
8.3.1-İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerin ve alınacak ilave ücret oranının; sözleşme kapsamındaki branşlar arasında alınacak ilave ücret oranında farklılık varsa branş bazında, farklılık yoksa “tüm branşlarda yüzde… oranında ilave ücret alınabilmektedir” şeklinde EK-4’e uygun tabelanın; hasta tarafından görülebilecek şekilde ilave ücretin tahsil edildiği yerlere asılmaması |
• Asılmayan her bir tabela için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulaması(20)
|
Sadece ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerinde faaliyet göstermesi halinde, ilave ücret alınmadığının EK-5’e uygun bir tabela ile duyurulması
|
10.000 TL |
HS-“12.2”, “14.4”, “14.6” ve “14.16” |
8.3.2-Tavan dahilinde belirlediği ilave ücret oranının, Kurumca ilave ücret tavan oranının duyurulmasını ve/veya Kurumca ödenecek sağlık hizmeti bedellerinin yayımlanmasını takiben 20 iş günü içinde, alınacak ilave ücret oranındaki değişikliklerinin ise 10 iş günü içinde sözleşme kapsamında yer alan her bir branş için ayrı ayrı olmak üzere yazılı ve CD ortamında/elektronik ortamda Kurumun ilgili birimine bildirmemesi
|
• Her bir branş için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20) • Ceza koşulunun bildirim yükümlülüğü tüm branşlar için bir bütün olarak kabul edilerek tek bir uygulanması(25)
|
|
10.000 TL |
HS-“12.2”, “14.4” ve “14.6” |
8.6.4–SHS yetkilileri, SGK denetim ekibine, denetim süresince konumlarına uygun bir çalışma ortamı sağlamak ve görevlerinin ifası sırasında gereken her türlü kolaylığı sağlamak ve yardımcı olunmaması
|
• Her bir inceleme dönemi • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
10.000 TL |
HS-“12.2”, “14.4” ve “14.6” |
8.7.1-Unvan, tüzel kişiliklerde yönetim kurulu üyesi/ortaklara ilişkin değişikliklerin, değişikliğin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan edildiği tarihten itibaren 20 iş günü içerisinde Kuruma bildirmemesi ve ilgili belgelerin(10) sunulmaması
|
• Her bir fiil için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
10.000 TL |
HS-“12.2”, “14.4” ve “14.6” |
8.7.2-Adres değişikliğinin, değişiklikten beş iş günü önce, ruhsatta yer alan diğer değişikliklere ilişkin bilgileri ise değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren beş iş günü içinde Kurum ilgili birimine bildirilmemesi |
• Her bir değişiklik için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüze 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
10.000 TL |
HS-“12.2”, “14.4” ve “14.6” |
8.7.3-Sözleşmenin imzalanmasından sonra ruhsat ve sözleşmeye konu yeni bir branş/sağlık hizmeti eklenmesi ve/veya çıkarılması halinde, bu durumun 10 iş günü içinde Kurum ilgili birimine bildirilmemesi |
• Tek seferde yapılan ekleme ve/veya çıkarmaların tamamı için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
10.000 TL |
HS-“12.2”, “14.4” ve “14.6” |
8.8.1- • Ruhsat örneği ile ekinde SUT kodu bazında alınacak hizmetlerin de yer aldığı hizmet alım sözleşmesinin, sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren 10 iş günü içinde Kurum ilgili birimine bildirilmemesi • SHS, süresi sona eren hizmet alım sözleşmelerini yenilediğinde 10 iş günü içinde Kurum ilgili birimine bildirilmemesi ve yenilenen sözleşme de Kurum ilgili birimince uygun bulunmaması
|
• İletilmeyen her bir hizmet alımı sözleşmesi için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
Kurum ilgili birimine bildirilmeyen ve/veya Kurum ilgili birimince uygunluğu bildirilmeyen söz konusu yerlerden hizmet alınması ve/veya bu hizmetlerin Kuruma fatura edilmesi halinde, alınan hizmetlere ilişkin bedellerin ödenmemesi |
10.000 TL |
HS-“12.3”, “14.4” ve “14.6” |
9.1-Hastalara hizmet verebilmek için sözleşme kapsamındaki branşlarda/sağlık hizmetlerinde kuruluş ve faaliyetiyle ilgili tabi oldukları mevzuata ve bu sözleşmede belirtilen özel koşullara uygun olarak sağlık personelinin bulundurulmaması |
• Her bir sağlık personeli için ayrı ayrı olmak üzere • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
10.000 TL |
HS-“12.4”, “14.4” ve “14.6” |
8.6.3-Sözleşmenin (6) numaralı maddesi(11) kapsamındaki kişiler adına düzenledikleri veya tutmak zorunda oldukları her türlü bilgi ve belge ile hazırlanması istenilen tablo ve raporları denetim süresi içinde denetim ekibine gösterilmemesi, verilmemesi ve incelenmesine yardımcı olunmaması |
• Her bir inceleme dönemi için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
20.000 TL |
HS-“12.4”, “13.5”, “14.4” ve “14.6” |
8.6.5- • Denetim esnasında SHS’lerde görev yapan yetkililer ve çalışanların, denetleme ekibinin görevine engel olmaları, • Üçüncü şahısların da denetim ekibinin görevine engel olmamaları için her türlü tedbirin alınmaması
|
• Her bir inceleme dönemi için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
• SHS yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde gerekli ceza koşulu uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak feshedilmesi • Bu durumda sözleşmeden kaynaklı Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden SHS ile yeniden sözleşme yapılmaması
|
20.000 TL |
HS-“12.4”, “14.4” ve “14.6” |
8.4– • Hastaların muayene, tetkik/tahlil ve tedavilerine ait bilgilerini bu konudaki mevzuat hükümlerine uygun ve istenildiğinde kontrol edilebilecek şekilde kendi otomasyon sistemlerine kaydedilmemesi • İstenildiğinde bunları Kurumca belirlenecek sistemine entegre edilmemesi, • Kaydedilen bilgilerle dayanağı belgeleri istenildiğinde Kuruma ibraz edilmemesi |
• Her bir inceleme dönemi kapsamında kalan ve belge ibraz edilmeyen veya eksik ibraz edilen her bir yazı için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
20.000 TL |
HS-“12.4”, “14.4” ve “14.6” |
9.6-Kurumda çalışan personel, resmi sağlık hizmeti sunucusunda görev yapan başhekim veya başhekim yardımcısı, görevden ayrılmaksızın Kurumun sözleşme yaptığı SHS’lerde çalışması; mesul müdür, sahip, tüzel kişiliklerde yönetim kurulu üyesi ve/veya ortak olması |
• Her bir kişi için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
Bu personelin SHS’den veya Kurumdan/başhekimlikten/başhekim yardımcılığından ayrılmasına kadar SHS, MEDULA sisteminde pasif hale getirilmesi
|
20.000 TL |
HS-“12.5”, “14.4” ve “14.6” |
İncelemeye esas belgelerin Kurum mevzuatında öngörülen şekilde usulüne uygun olarak düzenlenmediğinin veya elektronik ortamda ve/veya basılı evrak olarak iletilmediğinin tespit edilmesi |
• Her bir belge için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
200 TL |
HS-“12.6”, “14.4” ve “14.6” |
Kurumca örneklemeye dahil edilmeksizin tamamı incelenen fatura konusu işlemlerin, SUT’a göre fatura edilmediğinin tespit edilmesi |
• Her bir fatura için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
200 TL |
HS-“12.7”, “14.4” ve “14.6” |
SUT’ta belirtilen(12), hastaya sunulmuş olan hizmetleri ve ilave ücreti gösterir belgenin süresi içinde hastaya/hasta yakınına verilmemesi
|
• Her bir hasta için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
|
3.000 TL |
HS-“12.8”, “13.4”, “14.4” ve “14.6” |
SUT’ta belirlenmiş(13) olan katılım payının alınmaması |
• Günlük 10.000 TL’yi geçmemek üzere her bir hasta için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
• SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde her tekrarda SHS’nin iki iş günü süreyle MEDULA sistemi ve Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi (BKDS) pasif hale getirilmesi ve yeni hasta kabulünün durdurulması • Bu dönemdeki yeni başvurulara ait işlem bedellerinin Kuruma fatura edilememesi • Her bir yıl için aynı uygulamanın tekrarlanması
|
500 TL |
HS-“12.9”, “14.4”,”14.6” ve “14.18” |
• Hastadan/hasta yakınından Kurum mevzuatına aykırı şekilde ilave ücretin alındığının tespit edilmesi • Ancak Kurum mevzuatına aykırı olarak alınan/fazla alınan ilave ücret bedelinin, cezanın tebliğ tarihinden sonraki 10’uncu iş günü bitimine kadar ilgili kişiye iade edilmesi durumunda |
• Her bir hasta için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
Alınan ilave ücret, bu sözleşmenin (14.6) numaralı maddesinde yer alan hüküm dikkate alınmaksızın Kurum tarafından SHS’nin alacağından mahsup edilerek ilgiliye ödemesi(26) |
• Alınan/fazla alınan beş katı • Alınan/fazla alınan ilave ücret bedelinin iki katı |
HS-“12.10”, “13.5”, “14.4” ve “14.7” |
Denetimle görevli olanların görevlerini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdide başvurulması
|
• Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura döneminde uygulanacak ceza koşulu toplamı, bu sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 70’ini geçmeyecek şekilde uygulanması(21) |
• Fiil daha ağır bir cezayı gerektiren ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde Türk Ceza Kanununun 265’inci maddesi(14) saklı olmak üzere • SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde gerekli ceza koşulu uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak feshedilmesi • Bu durumda sözleşmeden kaynaklı Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden SHS ile yeniden sözleşme yapılmaması
|
50.000 TL |
HS-“12.11”, “13.5”, “14.4” ve “14.7” |
Sağlık Bakanlığınca; kayıt ve bilgi yönetim sistemine kayıtlı olmayan ve/veya yasaklanan ilaç ve/veya tıbbi malzemeler ile belirlenmiş olan kullanıma ilişkin tanıma aykırı ilaçların verildiğinin ve/veya kullanıldığının, tek kullanımlık olarak üretilen tıbbi malzemelerin kullanım kılavuzuna aykırı olarak birden fazla kullanıldığının tespit edilmesi
|
• Her bir ilaç ve/veya tıbbi malzeme için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura döneminde uygulanacak ceza koşulu toplamı, bu sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 70’ini geçmeyecek şekilde uygulanması(21)
|
• SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde gerekli ceza koşulu uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak feshedilmesi • Bu durumda sözleşmeden kaynaklı Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden SHS ile yeniden sözleşme yapılmaması
|
30.000 TL |
HS-“12.12”, “13.5”, “14.4” ve “14.7” |
Bozuk, zamanı geçmiş ilaç, kan ve kan bileşenleri ve/veya tıbbi malzemelerin verildiği ve/veya kullanıldığının tespit edilmesi |
• Her bir ilaç, her bir kan ve kan bileşenleri ve/veya her bir tıbbi malzeme için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura döneminde uygulanacak ceza koşulu toplamı, bu sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 70’ini geçmeyecek şekilde uygulanması(21)
|
• SHS yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde gerekli ceza koşulu uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak feshedilmesi • Bu durumda sözleşmeden kaynaklı Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden SHS ile yeniden sözleşme yapılmaması
|
30.000 TL |
HS-“12.13”, “13.5” ve “14.5” |
Sağlık hizmeti sunulmadığı halde sağlık hizmetinin Kuruma fatura edildiğinin tespit edilmesi,
|
• Fatura dönemi esas alınarak ceza koşulunun uygulanması • Aynı fatura dönemine ait sonradan tespit edilen aynı fiiller için ceza koşulu uygulanması gerektiğinde, sonradan tespit edilen yersiz ödeme tutarı, o fiil için gerçekleştirildiği fatura döneminde daha önce hesaplanmış ceza koşuluna ilişkin yersiz ödeme tutarına ilave edilerek ceza koşulunun yeniden hesaplanması • Yapılan bu hesaplama sonucunda bulunan ceza tutarının, gerçekleştiği fatura döneminde aynı fiil için uygulanmış olan ceza koşulu tutarından yüksek ise aradaki fark kadar ceza koşulunun uygulanması, eşit veya düşük ise ceza koşulunun uygulanmaması(19) |
• SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde gerekli ceza koşulu uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak feshedilmesi • Bu durumda sözleşmeden kaynaklı Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden SHS ile yeniden sözleşme yapılmaması
|
10.000TL’den az olmamak şartıyla yersiz ödeme toplamının 10 katı |
HS-“12.14”, “13.5” ve “14.5” |
Faturanın veya faturaya dayanak oluşturan belgelerin gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespit edilmesi |
• Fatura dönemi esas alınarak ceza koşulunun uygulanması • Aynı fatura dönemine ait sonradan tespit edilen aynı fiiller için ceza koşulu uygulanması gerektiğinde, sonradan tespit edilen yersiz ödeme tutarı, o fiil için gerçekleştirildiği fatura döneminde daha önce hesaplanmış ceza koşuluna ilişkin yersiz ödeme tutarına ilave edilerek ceza koşulunun yeniden hesaplanması • Yapılan bu hesaplama sonucunda bulunan ceza tutarının, gerçekleştiği fatura döneminde aynı fiil için uygulanmış olan ceza koşulu tutarından yüksek ise aradaki fark kadar ceza koşulunun uygulanması, eşit veya düşük ise ceza koşulunun uygulanmaması(19)
|
• SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde gerekli ceza koşulu uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak feshedilmesi • Bu durumda sözleşmeden kaynaklı Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden SHS ile yeniden sözleşme yapılmaması
|
10.000 TL’den az olmamak şartıyla yersiz ödeme toplamının 10 katı |
HS-“12.15”, “13.5” ve “14.5” |
Kurum tarafından sağlık yardımları karşılanmayan kişilere sunulan sağlık hizmetinin Kurum tarafından sağlık yardımları karşılanan kişiler üzerinden fatura edildiğinin tespit edilmesi, |
• Fatura dönemi esas alınarak ceza koşulunun uygulanması • Aynı fatura dönemine ait sonradan tespit edilen aynı fiiller için ceza koşulu uygulanması gerektiğinde, sonradan tespit edilen yersiz ödeme tutarı, o fiil için gerçekleştirildiği fatura döneminde daha önce hesaplanmış ceza koşuluna ilişkin yersiz ödeme tutarına ilave edilerek ceza koşulunun yeniden hesaplanması • Yapılan bu hesaplama sonucunda bulunan ceza tutarının, gerçekleştiği fatura döneminde aynı fiil için uygulanmış olan ceza koşulu tutarından yüksek ise aradaki fark kadar ceza koşulunun uygulanması, eşit veya düşük ise ceza koşulunun uygulanmaması(19) |
• SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde gerekli ceza koşulu uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak feshedilmesi • Bu durumda sözleşmeden kaynaklı Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden SHS ile yeniden sözleşme yapılmaması
|
10.000TL’den az olmamak şartıyla yersiz ödeme toplamının 10 katı,
|
HS-“12.16”, “13.5” ve “14.5” |
Fatura ve/veya eki belgeler üzerinde Kurum zararına sebebiyet verilecek şekilde tahrifat yapıldığının tespit edilmesi
|
• Fatura dönemi esas alınarak ceza koşulunun uygulanması • Aynı fatura dönemine ait sonradan tespit edilen aynı fiiller için ceza koşulu uygulanması gerektiğinde, sonradan tespit edilen yersiz ödeme tutarı, o fiil için gerçekleştirildiği fatura döneminde daha önce hesaplanmış ceza koşuluna ilişkin yersiz ödeme tutarına ilave edilerek ceza koşulunun yeniden hesaplanması • Yapılan bu hesaplama sonucunda bulunan ceza tutarının, gerçekleştiği fatura döneminde aynı fiil için uygulanmış olan ceza koşulu tutarından yüksek ise aradaki fark kadar ceza koşulunun uygulanması, eşit veya düşük ise ceza koşulunun uygulanmaması(19) |
• SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde gerekli ceza koşulu uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak feshedilmesi • Bu durumda sözleşmeden kaynaklı Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden SHS ile yeniden sözleşme yapılmaması
|
10.000 TL’den az olmamak şartıyla yersiz ödeme toplamının 10 katı, |
HS-“12.17”, “13.5” ve “14.5” |
Kurumca finansmanı karşılanmayan sağlık hizmetlerin Kurumca finansmanı karşılanan sağlık hizmetleri gibi gösterilerek Kuruma fatura edildiğinin tespit edilmesi |
• Fatura dönemi esas alınarak ceza koşulunun uygulanması • Aynı fatura dönemine ait sonradan tespit edilen aynı fiiller için ceza koşulu uygulanması gerektiğinde, sonradan tespit edilen yersiz ödeme tutarı, o fiil için gerçekleştirildiği fatura döneminde daha önce hesaplanmış ceza koşuluna ilişkin yersiz ödeme tutarına ilave edilerek ceza koşulunun yeniden hesaplanması • Yapılan bu hesaplama sonucunda bulunan ceza tutarının, gerçekleştiği fatura döneminde aynı fiil için uygulanmış olan ceza koşulu tutarından yüksek ise aradaki fark kadar ceza koşulunun uygulanması, eşit veya düşük ise ceza koşulunun uygulanmaması(19)
|
• SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde gerekli ceza koşulu uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak feshedilmesi • Bu durumda sözleşmeden kaynaklı Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden SHS ile yeniden sözleşme yapılmaması
|
10.000 TL’den az olmamak şartıyla yersiz ödeme toplamının 10 katı,
|
HS-“12.18”, “13.4”, “14.4” ve “14.6” |
8.5.3-“Aynı sahiplik/isim/ünvan altında yer alan SHS’ler arasındaki yönlendirmeler” hariç olmak üzere simsar ve benzeri yönlendirici personel ve yönlendirmede bulunulması, hasta yönlendirmesine yönelik olarak işbirliği yapılması
|
• Her bir hasta için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
• SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde her tekrarda SHS’nin iki iş günü süreyle MEDULA sistemi ve Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi (BKDS) pasif hale getirilmesi ve yeni hasta kabulünün durdurulması • Bu dönemdeki yeni başvurulara ait işlem bedellerinin Kuruma fatura edilememesi • Her bir yıl için aynı uygulamanın tekrarlanması
|
Günlük 10.000 TL’yi geçmemek üzere 500 TL
|
HS-“12.19”, “13.4”, “14.4” ve “14.6” |
8.5.4-Kurumun sağlık hizmeti satın alımına ilişkin diğer sözleşmelerine tabi olan sağlık hizmeti sunucularına yönlendirmede bulunulması |
• Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
• SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde her tekrarda SHS’nin iki iş günü süreyle MEDULA sistemi ve Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi (BKDS) pasif hale getirilmesi ve yeni hasta kabulünün durdurulması • Bu dönemdeki yeni başvurulara ait işlem bedellerinin Kuruma fatura edilememesi • Her bir yıl için aynı uygulamanın tekrarlanması
|
Günlük 10.000 TL’ yi geçmemek üzere yönlendirilen her bir hasta için 500 TL |
HS-“12.20”, “13.5”, “14.4” ve “14.7” |
Biyometrik kimlik doğrulama sistemi beyanlarından kalıcı durum beyanının gerçeğe aykırı olduğunun tespit edilmesi ve her bir hasta için |
• Her bir hasta için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura döneminde uygulanacak ceza koşulu toplamı, bu sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 70’ini geçmeyecek şekilde uygulanması(21)
|
• İlgili hastaya sunulan sağlık hizmeti bedellerinin ödenmemesi • SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde gerekli ceza koşulu uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak feshedilmesi • Bu durumda sözleşmeden kaynaklı Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden SHS ile yeniden sözleşme yapılmaması
|
1 10.000 TL’ den az olmamak üzere sunulan hizmet bedellerinin toplamının beş katı |
HS-“12.21”, “13.4”, “14.4” ve “14.6” |
Biyometrik kimlik doğrulama sistemi beyanlarından geçici durum beyanının gerçeğe aykırı olduğunun tespit edilmesi
|
• Her bir hasta için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu Sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde uygulanması(20)
|
• İlgili hastaya sunulan sağlık hizmeti bedelleri ödenmez • Tespit edilen fiillerin açıkça belirtilmek suretiyle SHS’ye tebliğ edilmesi • SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde her tekrarda SHS’nin iki iş günü süreyle MEDULA sistemi ve Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi (BKDS) pasif hale getirilmesi ve yeni hasta kabulünün durdurulması • Bu dönemdeki yeni başvurulara ait işlem bedellerinin Kuruma fatura edilememesi • Her bir yıl için aynı uygulamanın tekrarlanması
|
Sunulan hizmet bedellerinin toplamının beş katı,
|
HS-“12.22”, “13.5”, “14.4” ve “14.7” |
Hastalara ait tıbbi bilgilerin gizliliği ile ilgili yasal yükümlülüklere uymadığının tespit edilmesi
|
• Her bir hasta için • Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18) • Bir fatura döneminde uygulanacak ceza koşulu toplamı, bu sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 70’ini geçmeyecek şekilde uygulanması(21)
|
• Tespit edilen fiilin açıkça belirtilmek suretiyle SHS’ye tebliğ edilmesi • SHS tarafından gizliliğin ihlali sonucunda Kurumun, hukuki sorumluluğunun doğmasından kaynaklanan zararın SHS’ye rücu edilmesi • Ayrıca suç teşkil etmesi halinde durumun adli ve idari mercilere bildirilmesi • SHS’nin yazılı olarak uyarılması • Bahse konu maddelerde belirtilen aynı fiilin, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde gerekli ceza koşulu uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak feshedilmesi • Bu durumda sözleşmeden kaynaklı Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih tarihinden itibaren bir yıl süre geçmeden SHS ile yeniden sözleşme yapılmaması
|
30.000 TL |
HS-“13.3” ve “14.4” |
SHS ruhsatının Sağlık Bakanlığınca iptal edilmesi |
Bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanması(18)
|
• İptal tarihinden itibaren sözleşmenin feshedilmiş sayılması • Sağlık Bakanlığından yeniden ruhsat alınması halinde SHS ile sözleşme yapılabilmesi |
|
HS-“13.6” ve “14.4” |
Kurumca duyurulan ek sözleşmenin verilen süre içinde imzalamaması |
|
Sözleşmenin feshedilmesi |
|
HS-“14.8” |
5237 sayılı Kanunda(22) belirtilen ve Kurum zararına neden olan nitelikli dolandırıcılık suçunun işlendiği kesinleşmiş mahkeme kararıyla sabit görülmesi |
|
Söz konusu fiillerin SHS’nin yöneticileri ve/veya ortakları tarafından işlendiği durumda aynı SHS ile veya bunların daha sonra yönetici ve/veya ortak olduğu SHS ile hiçbir şekilde sözleşme yapılmaması ve yapılmış olan sözleşmelerin de feshedilmesi
|
|
HS-“14.9” |
Kurum tarafından sözleşmesi feshedilmiş SHS’nin devredilmesi halinde sözleşmeden kaynaklı Kurum alacaklarının tahsil edilmemesi |
|
Fesih süresi geçmeden devralan sağlık hizmeti sunucusu ile sözleşme yapılmaması ve sözleşme yapılmayan veya sözleşmesi feshedilen SHS’nin muayene ve işlemlere ilişkin fatura bedellerinin ödenmemesi |
|
HS-“14.17” |
Kurum tarafından sözleşmesi feshedilmiş SHS ile sözleşmeden kaynaklı Kurum alacaklarının tahsil edilmemesi |
|
Fesih süresi tamamlanmadan yeni bir sözleşme yapılmaması
|
|
(1) Hastane Sözleşmesi | ||||
(2) Sağlık Hizmet Sunucusu (Hastane-Tıp Merkezi) | ||||
(3) Sosyal Güvenlik Kurumu | ||||
(4) Sözleşme metni yorumundan | ||||
(5) Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin “Bilgilendirme ve Tanıtım” başlıklı 60’ıncı maddesi ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’in 29’uncu maddesi ile de; “Sağlık kuruluşlarının reklam yapamayacağı, tanıtımların insanları yanıltan, yanlış yönlendiren, abartılı ve talep yaratmaya yönelik olamayacağı, diğer sağlık kuruluşları aleyhine haksız rekabet yaratan davranışlarda bulunulamayacağı” açıkça düzenlenmiştir.
Reklam yasağı ve tanıtım faaliyetlerinde getirilen sınırlandırmaların yanı sıra, sağlık hizmeti sunumunda, hekimler ve hastalar arasında aracılık etmek ve aracıdan yararlanmak da yasak faaliyetlerdendir. Bu yasak Hekimlik Meslek Etiği Kuralları’nın 14’üncü maddesinde; “Hekim öteki hekimlere veya tetkik-tedavi kuruluşlarına maddi çıkar karşılığı hasta gönderemez. Hekim, hasta sağlamak amacıyla aracı kişilerden yararlanamaz.” denilmek suretiyle açıkça ifade edilmiştir. Bu yasaklar ve kurallar, hekimler ve sağlık kuruluşları dışındaki kişi ve kurumlar için de geçerli olup, reklam ve aracılık faaliyetlerine mecra sağlayanlar yönünden de yaptırımlara bağlanmıştır. Keza aracılık (simsarlık) edenler, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 64’üncü maddesi gereğince; üç aydan bir seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır., Diğer yandan, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 1’inci maddesi gereğince, Türk Tabipleri Birliği ve bağlı Tabip Odaları, “Tabipler arasında mesleki deontolojiyi ve dayanışmayı korumak, tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını korumak” amacıyla kurulmuştur. Yine 6023 sayılı Kanunun 28’inci maddesi ile tabip odalarına “…yazılı ve sözlü vasıtalarla reklam yapılmasını önlemek” görevi verilmiştir. Meslek kuruluşuna 6023 sayılı Kanunla verilen görev ve sorumlulukların bir gereği olarak, söz konusu ihlallerin artması üzerine ortamındaki tanıtım faaliyetlerine ilişkin kural ve sınırlar belirlenmiş, “Hekimler ile Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının Elektronik Ortamlardaki Paylaşımlarına İlişkin Kılavuz” hazırlanmış ve Türk Tabipleri Birliği’nin 67’inci Büyük Kongresinde kabul edilmiştir. Bu kapsamda, tüm hekimler ile sağlık kurum ve kuruluşlarının internet ortamının kullanımında sağlık hizmetinin özelliği ve tıp mesleğinin saygınlığını dikkate alarak belirlenen, aşağıda özetle yer alan ilkelere ve kurallara bağlı olması beklenmektedir -Sağlığı koruyucu ve geliştirici nitelikte, toplumu bilgilendirmeye yönelik içerik paylaşılabilir. Doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış bilgilere yer verilemez. Verilen bilginin kaynağı ve son güncelleme tarihi belirtilmelidir -Her bilgilendirme sayfasının altında “Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.” ifadesi, en az diğer yazılarla aynı puntoda ve kolaylıkla fark edilebilir biçimde yer almalıdır. -Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren (ifade, yazı, fotoğraf, video, röportaj, haber vb.) ögelere hiçbir şekilde yer verilemez -Hastaların sır kapsamındaki bilgileri hiçbir biçimde paylaşılamaz. Hasta mahremiyetinin korunması için her türlü önlem alınır -Hastaların tedavi öncesi ve/veya sonrasına ait görüntülerine ya da ifadelerine hiçbir şekilde yer verilemez. Ayrıca bu nitelikteki yayınlara link verilerek yönlendirme de yapılamaz. -Sağlık çalışanlarının, tedavi öncesi, sırası ve sonrasında hasta ve hasta yakınları ile birlikte görüntülerine yer verilemez. -Deontoloji kurallarına ve hasta haklarına uymayan, abartılı, insanları yanıltıcı, korku veya paniğe düşürücü, yanlış yönlendirici, gerçeğe aykırı ifadeler kullanılamaz -Meslektaşlar ve/veya sağlık kurum ve kuruluşları arasında rekabete yol açan, hekimliğe ve sağlık kuruluşlarına ticari bir görünüm veren, reklam niteliğinde, kendilerini, sundukları hizmeti ya da sağlık kurum ve kuruluşunu öven, ön plana çıkaran, diğer sağlık kurum ve kuruluşları ile hekimleri kötüleyen ibarelere yer verilemez. -Hekim hakkında veya sağlık kurum ve kuruluşu ile burada görev yapan sağlık personeli hakkında, hastalara ait değerlendirmelere, görüş bildirimine, teşekkür ilanlarına yer verilemez. -Muayenehane ve diğer sağlık kurum ve kuruluşlarının fiziki ortamı ile tıbbi cihaz veya donanımlara ilişkin ifade ve görüntüler kullanılamaz -İnternet ortamında hasta bizzat muayene edilmeden, yöneltilen soruların yanıtlanması suretiyle tedavi önerilerinde bulunulamaz. Bu yolla hasta, belirli bir hekim ya da sağlık kuruluşuna yönlendirilemez. -Herhangi bir ücret, kampanya ya da indirim bilgisine veya hizmetin ücretsiz olduğuna ilişkin ifadelere yer verilemez. |
||||
(6) Hizmet sunmak zorunda olunan hekim sayısının hesaplanmasında, yarım ve üzerindeki küsuratlar yukarı, altındaki küsuratlar ise aşağı tamamlanır. | ||||
(7) SUT: Sağlık Uygulama Tebliği | ||||
(8) SUT-Madde 5.3.1.Ç -Diğer belgeler | ||||
(9) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu-Madde 63, 64 ve 67 | ||||
(10) Ortak ve yetki değişikliği için;
-Şirket beyan yazısı -3 Adet Ortak Değişikliğine Ait Ticaret Sicil Gazetesi Aslı veya Onaylı Suret -3 Adet Taahhütname (Odadan temin edilecek. Oda veya Noter Onaylı) -3 Adet -3 Adet Şirket Bilgi Formu -3 Adet Ek Taahhütname– 3 Adet tüm ortaklara ait Nüfus Kayıt Örneği -3 Adet tüm ortaklara ait İkametgâh -3 Adet tüm ortaklara ait Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı Unvan değişikliği için; -Şirket beyan yazısı -3 Adet Unvan Değişikliğine Ait Ticaret Sicil Gazetesi Aslı veya Onaylı Sureti -3 Adet Taahhütname (Odadan temin edilecek. Oda veya Noter Onaylı) -3 Adet TIR Sistemi’ne Kabul Talepnamesi -3 Adet Şirket Bilgi Formu -3 Adet Ek Taahhütname -3 Adet tüm ortaklara ve yetkililere ait Nüfus Kayıt Örneği -3 Adet tüm ortaklara ve yetkililere ait İkametgâh -3 Adet tüm ortaklara ve yetkililere ait Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı -2 Adet İmza Sirküsü Aslı(onay tarihi 6 ayı geçmemiş olmalı) -Yeni Unvana Göre Düzenlenmiş Teminatlar veya Banka Teyit Yazıs |
||||
(11) Sözleşme Madde 6- “Bu sözleşme kapsamında hizmet almak üzere doğrudan veya varsa Kurumca belirlenen sevk usullerine uygun olarak SHS’ye başvuran, sağlık hizmeti bedelleri Kurum tarafından karşılanan kişileri ifade eder. | ||||
(12) SUT-Madde 9.1 | ||||
(13) SUT-Madde 8.1 | ||||
(14) Görevi yaptırmamak için direnme
Madde 265- (1) Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (3) Suçun, kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle veya birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır. (4) Suçun, silahla ya da var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. (5) Bu suçun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır. |
||||
(15) “Ceza koşulu ve/veya fesih uygulamasını gerektiren bir fiilin tespiti halinde 20 (yirmi) iş günü içinde SHS’den yazılı savunma istenir. Savunma talep yazısının tebliğ tarihinden itibaren 10 iş günü içinde SHS savunmasını verir. Kurum, gerekli gördüğü hallerde bu süreyi uzatabilir. Kurum Müfettişlerince yapılan inceleme veya soruşturmalarda savunmalar Müfettişlerce alınır” (HS-Madde 14.1). | ||||
(16) Süresi içinde savunma verilmemesi veya verilen savunmanın değerlendirilmesi sonucunda ceza koşulu ve/veya fesih uygulanmasına karar verilmesini müteakip SHS’ye gerekli tebliğ yapılır. SHS, feshin tebliğ tarihinden itibaren 10 iş günü içinde Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürlüğüne, fesih ve ceza koşulunun birlikte veya sadece ceza koşulunun uygulanması halinde ise tebliğ tarihinden itibaren aynı süre içinde sözleşmenin yürütümünü yapan Kurum ilgili birimine itiraz edebilir. İtirazlar feshin ve ceza koşulunun uygulanmasını durdurur. Bütün itirazlar, mücbir sebepler dışında 15 iş günü içinde Kurumca oluşturulacak komisyon marifetiyle karara bağlanır. Konu ile ilgili olarak mahkemeye başvurulmuş olması, ceza koşulunun takip ve tahsili ile feshin uygulanmasını durdurmaz. Sayıştay Başkanlığı ve Müfettiş raporlarına yapılacak itirazların ceza koşulunun değerlendirildiği komisyonlarca kabul edilmesi halinde, itirazlar ve komisyonun gerekçeli kararı GSS Genel Müdürlüğüne iletilir. GSS Genel Müdürlüğünce de kabul edilmesi halinde itirazlar gerekçeleri ile birlikte raporu düzenleyen birimlere iletilir” (HS-Madde 14.2) | ||||
(17) SHS tarafından işlenen fiilin, ceza koşulu gerektiren hükümlerden birden fazlasına uyması halinde, en ağır olan ceza koşulu maddesi uygulanır” (HS-Madde 14.3) | ||||
(18) “Bu sözleşmenin (12.13), (12.14), (12.15), (12.16), (12.17) numaralı maddeleri hariç olmak üzere bir fatura döneminde tespit edilen aynı veya farklı her fiil için ayrı ayrı ceza koşulu uygulanır” (HS-Madde 14.4) | ||||
(19) “Bu sözleşmenin (12.13), (12.14), (12.15), (12.16), (12.17) numaralı maddelerinde sayılan fiiller için gerçekleştirildiği fatura dönemi esas alınarak ceza koşulu uygulanır. Aynı fatura dönemine ait sonradan tespit edilen aynı fiiller için ceza koşulu uygulanması gerektiğinde, sonradan tespit edilen yersiz ödeme tutarı, o fiil için gerçekleştirildiği fatura döneminde daha önce hesaplanmış ceza koşuluna ilişkin yersiz ödeme tutarına ilave edilerek ceza koşulu yeniden hesaplanır. Yapılan bu hesaplama sonucunda bulunan ceza tutarı; gerçekleştiği fatura döneminde aynı fiil için uygulanmış olan ceza koşulu tutarından yüksek ise aradaki fark kadar ceza koşulu uygulanır, eşit veya düşük ise ceza koşulu uygulanmaz” (HS-Madde 14.5) | ||||
(20) “Bu sözleşmenin (12.1), (12.2), (12.3), (12.4), (12.5), (12.6), (12.7), (12.8), (12.9), (12.18), (12.19) ve (12.21) numaralı maddelerinde sayılan fiiller için, bir fatura dönemindeki işlemlerle ilgili uygulanacak ceza koşulu toplamı bu sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın %10’unu geçmeyecek şekilde uygulanır” (HS Madde 14.6) | ||||
(21) Bu sözleşmenin (12.10), (12.11), (12.12), (12.20) ve (12.22) numaralı maddelerinde sayılan fiiller için bir fatura döneminde uygulanacak ceza koşulu toplamı, bu sözleşmenin (14.15) numaralı maddesine göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın %70’ini geçmeyecek şekilde uygulanır” (HS-Madde 14.7). | ||||
(22) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 12/10/2004 tarihli ve 25611 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. | ||||
(23) “SHS’lerin, Kuruma yapılacak bildirimler ve hastaya/hasta yakınına vereceği belgelere ilişkin yükümlülüklerini mücbir sebeplere bağlı olarak yerine getirememeleri durumunda ceza koşulu uygulanmaz” (HS-Madde 14.4) | ||||
(24) Bu sözleşmede geçen aylık ortalama tutar; ceza koşulu gerektiren fiilin işlendiği fatura döneminden önce, fiillerin birden fazla fatura döneminde gerçekleştirilmiş olması halinde ise son fiilin işlendiği fatura döneminden önce SHS tarafından Kuruma tahakkuk ettirilmiş olan son 12 aylık fatura dönemi ortalamasını, Kuruma tahakkuk ettirilmiş olan toplam fatura dönemi sayısının 12 aydan az olması halinde tahakkuk ettirilmiş olan fatura dönemlerinin ortalamasını, hiç fatura iletilmemesi halinde ise SHS’nin aylık ortalama tutarının 100.000 TL (dahil) olduğunu ifade eder” (HS-Madde 14.15) | ||||
(25) “ Bu sözleşmenin (8.3.2) numaralı maddesine aykırı işlem yapıldığının tespit edilmesi halinde, bildirim yükümlülüğü tüm branşlar için bir bütün olarak kabul edilerek tek bir ceza koşulu uygulanır” (HS-Madde 14.16) | ||||
(26) “İlave ücret alınmayacak kişilerden alınan ilave ücret bu sözleşmenin (12.9) numaralı maddesi gereği SHS tarafından iade edilmemişse alınan ilave ücret, bu sözleşmenin (14.6) numaralı maddesinde yer alan hüküm dikkate alınmaksızın Kurum tarafından SHS’nin alacağından mahsup edilerek ilgiliye ödenir” (HS-Madde 14.18) | ||||
(27) “Feshe yol açan fiillere ilişkin yazılı uyarının tebliğ edildiği tarihten önceki herhangi bir tarihte gerçekleşmiş aynı fiilin tespiti halinde ceza koşulu uygulanır ancak bu sözleşmenin (13.5) numaralı maddesi kapsamında değerlendirilmez” (HS-Madde 14.19) | ||||
(28) “Bu sözleşmede ceza koşulu gerektiren fiillerin gerçekleştirildiğinin, faturayı teslim etmeden önce, SHS tarafından Kuruma bildirilmesi durumunda yersiz ödeme tahsil edilir, ancak ceza koşulu uygulanmaz” (HS-Madde 14.20) |